Sinds september 1966 haalt JUBAL uit Dedemsvaart het oude papier huis-aan-huis op in Dedemsvaart en de omgeving. Ging dat eerst met trekkers, busjes en aanhangwagens wordt het nu sinds 2006 gedaan via de Firma Jansen uit Coevorden met kraakperswagens (in de volksmond vuilniswagens genoemd). Hiervoor werden er door Jansen de laatste tijd wagens in gehuurd van Prezero. Prezero heeft aangegeven te stoppen met het aanleveren van extra wagens. De firma Jansen heeft op de eerste zaterdag maar één chauffeur beschikbaar. Door de switch naar de derde zaterdag zou Jansen 6 eigen chauffeurs beschikbaar hebben en zo is ook afgesproken in december. Maar nu heeft JUBAL op 19 februari gehoord dat de Firma Jansen  maar 3 wagens kan leveren. Dat betekent dat vanaf april bewoners in delen van Dedemsvaart hun oude papier zelf naar een papiercontainer zullen moeten brengen. Jubal probeert de drie kraakperswagens zo efficiënt mogelijk in te zetten.

Vol=Vol

De firma Jansen heeft ook aangegeven vol=vol. Wanneer in het verleden  alle 6 kraakperswagens vol waren en niet in alle straten het papier was opgehaald, kwam er één wagen terug om  alles af te maken. De firma Jansen geeft nu aan dat er géén auto meer  terug komt om het restant van een route af te maken. Er is dus een  risico  dat er in sommige straten papier blijft staan. Zeker in april zal dit een probleem opleveren omdat, door de verschuiving naar de 3e zaterdag van de maand, het ophalen over een periode van 7 weken gaat. Normaal is dat 4 of 5 weken. De reactie van Jansen als er ergens papier blijft staan “dan moet men het alsnog maar naar een container brengen”.

 

Routes

Na veel puzzelen heeft JUBAL besloten de volgende routes te gaan rijden:  Bransveen, Componistenbuurt, Kotermeerstal 1 en 2, Mien Ruyslaan  en de Zaaimansakker. Dus grofweg  alles ten zuiden van de Moerheimstraat en tussen het Stegerensallee en de Nieuwewijk. De Schepenbuurt, Oranjebuurt inclusief Julianastraat, Markt en Marktstraat. Plan Rozenheim, de Magnolia, de Prunus en van de Haeringenstraat.

Containers

Er zal een permanente container geplaatst worden waar het papier naar toe gebracht kan worden. Deze staat bij het verenigingsgebouw van JUBAL, OpMaat aan de Parklaan.

Als Jubal betreuren wij deze gang van zaken ten zeerste, maar meerdere gesprekken met Jansen en de gemeente hebben niets opgeleverd. Na 58 jaar zal deze service, waarbij wij getracht hebben de inwoners van Dedemsvaart op een eenvoudige manier van hun oude papier af te helpen, noodgedwongen gedeeltelijk stoppen. Ook financieel zal dit grote gevolgen hebben voor de vereniging.